Voorstellen

Saskia Levering met haar paard Moses
Foto door: Nicky Blansert fotografie

Ik ben Saskia Levering (1991) en woonachtig in het mooie Beinsdorp.
Het zogenoemde ‘paarden virus’ zat er al op vroege leeftijd in. Eerst rijdend op een manege, en al snel volgden enkele verzorgpaarden.

In 2005 kocht ik samen met mijn zus onze eerste (shetlander)pony Rakker die ik tot op heden nog steeds in bezit heb.

Doordat de paarden zo’n enorme passie was geworden besloot ik na de tuinbouwschool een MBO paarden houderij- en management opleiding te volgen. Tijdens deze opleiding heb ik op verschillende bedrijven stage mogen lopen. In het vierde jaar van mijn opleiding heb ik mijn Orun diploma behaald waardoor ik bevoegd ben om allround rijles te geven vanaf basis niveau tot aan het M wedstrijd niveau.


Na mijn paardenopleiding ging ik aan de slag op een klassieke dressuurstal waar ik de paarden zowel onder het zadel als aan de longe onder leiding van Ton Duivenvoorden mocht trainen. Hier heb ik een prachtige klassieke basis kunnen ontwikkelen die ik nog steeds dagelijks bij paarden toepas.

Na mijn Klassieke avontuur kwam ik terecht als stalmedewerker/groom bij stal CK Bliss. Naast de pensionstalling werd er op internationaal niveau gevoltigeerd door Claire de Ridder. Hier heb ik een hoop ervaring op mogen doen als groom en uiteindelijk als longeur op het hoogste niveau.

Tijdens de wereld ruiter spelen in Normandië 2014

Tot op heden ben ik nog actief in de voltigesport als Longeur voor een Solist (Feline Jurgens). Zij neemt deel aan zowel nationaal als internationale wedstrijden met het paard Torino.

Daarnaast heb ik nog een eigen paard Moses. Moses is een 6 jarige Schwarzwalder fuchs ruin die ik zelf heb opgeleid tot een fijn rijpaard. Ook heb ik nog mijn kleine shetlanderpony van 20 jaar, die ik altijd fanatiek voor de wagen in het enkel en tweespan heb gereden.

Motivatie om les te geven in het longeren van paarden

Toen ik aan eigen paarden begon merkte ik al snel hoeveel je kan bereiken met het longeren, maar dat begeleiding of les krijgen in het longeren er niet was. Op af en toe een clinic van ‘grote namen’ na waren er geen instructeurs in de buurt aanwezig die je de basis van het longeren op een goede manier konden uitleggen. Hierdoor longeerde ik maar met goed bedoelde tips van bijvoorbeeld stalgenoten.
Ik kwam er al snel achter dat ik niet de enige was die hier tegen aanliep, en ben mij nog meer gaan verdiepen in het longeren en uiteindelijk ook in het lesgeven ervan.

Voor mijn Orun Hi-3 volg ik jaarlijks bijscholingen om mijn licentie te behouden en om ‘up to date’ te blijven in het lesgeven.


Niveau in de wedstrijdsport

 • M1 dressuur paarden
 • M enkelspan pony dressuur
 • L enkelspan pony vaardigheid
 • (inter)nationaal longeur voltigesport op het hoogste niveau

Behaalde resultaten wedstrijdsport

 • Kampioen Hippiade klasse B voltige 2017 (Longeur)
 • Kampioen Vaardigheid klasse L Zuid Hollandse wintercompetitie 2014
 • Ticket Hippiade dressuur Klasse M enkelspan voor 14 september 2013
 • Kampioen Vaardigheid Klasse L Zuid Hollandse wintercompetitie 2013
 • Reserve Kampioen Dressuur enkelspan klasse L Zuid Hollandse wintercompetitie 2013

Behaalde diploma’s

 • MBO niveau 4 Paardenhouderij- en management
 • HI-3 Orun Instructeur

Behaalde certificaten

 • Certificaat Basic Saddle Repair course aan het MSFC Saddlery Trainings School, Dwingeloo 2013
 • Certificaat Basic Bridle course aan het MSFC Saddlery Trainings School, Dwingeloo 2013
 • Certificaat Reflocking course MSFC Saddlery Trainings School, Dwingeloo 2014